top of page

Spiser du på dine følelser?

Opdateret: 25. jan. 2019

”Jeg skal bare lige tage mig sammen til at tabe de der 5 kilo!” Kender du den sætning? Mange af os kvinder er konstant på slankekur eller spiser restriktivt for at opnå den perfekte krop og den ideelle vægt. Men hvorfor er det så svært bare at tage sig sammen?

Ofte ligger årsagen ikke i maden, eller viden om, hvordan vi bør spise. Den ligger et helt andet sted – nemlig i vores følelser.

Vægttab og følelsesmæssig spisning er individuelt, men...

Selvom årsager til manglende vægttab er individuelle, ser jeg i min praksis alligevel nogle fælles tendenser hos kvinder. Èn af de helt store årsager er, at vi kvinder ofte glemmer at tage os selv alvorligt og sætte tydelige grænser. Uden vi bemærker det, giver vi andre mennesker lov til at vade ind over vores grænser med træsko på. Vi tror, at det er vores opgave at gøre alle andre tilfredse. Prisen er, at vi kompenserer med en maske, der ofte knækker, så snart vi er alene. Når vi er alene, eller har puttet børnene om aftenen, er vi så udmattede, at den eneste måde vi kan fylde os selv op med energi på, er ved at spise. Helst i form af hurtig energi som slik eller chokolade.
Bliv tydelig i din grænsesætning!

Som kvinde har vi ofte påtaget os opgaven, at alle omkring os skal have det godt og alle skal kunne lide os. Vi er kun en succes, hvis vi kan få det til at lykkes. Børnene skal have det godt, stemning på hjemmefronten skal være god, vi skal være en dygtig medarbejder, så vores chef kan lide os osv. I den proces har vi glemt at mærke efter i os selv, hvem vi selv er.


- Hvad er egentlig vores grænser?

Hvor ofte siger vi ja, når vi egentlig mener nej?

Det svar jeg oftest hører, når jeg nævner dette, er:

"Jamen, det kan jeg da ikke sige nej til, jeg kan jo ikke bare lade fx børnene klare sig selv, eller sige nej til min chef, når han kommer med en hasteopgave!".

Nej, det kan du ikke. Du kan ikke lade dine børn klare sig selv. Men du kan vælge at være en mor, der sætter grænser for dig selv og eksempelvis siger:

"Lige nu skat, der skal jeg lige have en pause. Barbie kan ikke få flettet hår i dag."

Det samme kan du godt tillade dig at sige til chefen:

Jeps, jeg kan godt nå den opgave. Men jeg har lige behov for, at du fortæller mig, hvilken opgave jeg skal udelade i stedet?”

Grænsesætning er et stykke arbejde som skal læres, hvis det ikke forekommer naturligt. Her er skyggeteorien oplagt som metode. Jeg råder altid mine klienter til at gå ud i verden og mærk, hvornår de første irritationer over andres adfærd melder sig? Hvornår begynder du at blive drænet for energi? Er det når veninden ringer og læsser af, fordi hun gør det, når du rent faktisk er i gang med noget vigtigere? Er det når manden kommer og vil have din opmærksomhed, når du sidder og læser i din yndlingsbog? Undersøg hvornår det sker, og så øv dig i at sige fra.

Pauser giver madro

Når vi skaber pauser og pusterum i løbet af dagen, får vi muligheden for at mærke os selv og "fordøje" de indtryk vi har fået. Vi får mulighed for at få kigget på de grænseoverskridelser, vi har tilladt, og få kigget på, hvordan vi næste gang siger fra. Ved at fordøje og bearbejde indtryk og grænseoverskridelser løbende gennem dagen, undgår vi, at de hober sig op og tapper os så meget for energi, at vi er nødt til at få energi indenbords - i form af mad. Med andre ord forsvinder vores behov for at kompensere med mad, når vi løbende har taget os af vores følelser og stået ved os selv. Hér ligger nøglen til de sidste 5 kilo.

Så hvornår har du din næste pause? Kærlige hilsen Mette


Følg med på facebook, og få besked, når der kommer nye blogpost. Link her.


Jeg tilbyder 1:1 samtaler, hvor jeg hjælper dig med, at slippe din følelsesmæssige spisning.


Book en aftale allerede nu, ved at trykke her: BOOK, eller send mig en mail, for en uforpligtende 30 min. afklarende samtale.


163 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page