top of page
Forfatters billedeMette Larsen

Overvejer du en coach med fokus på vægttab - i kampen mod overspisninger?

Så læs med her, før du vælger 🏃🏼‍♂️🥗


Det er januar og der er stort fokus på nytårsfortsæt, en ny start eller et nyt mål. For mange er der også særligt her efter jul, særligt fokus på at begynde at leve sundere og tabe sig.


Men er det den rette vej at vælge, når du skal igang, eller skal du arbejde med den psykiske del først? Det kommer an på, hvad dit reelle problem er:

I min optik findes der to forskellige (groft sagt) udfordringer, hvis du bøvler med maden:


  • Vaner

  • Dulmemekanisme


Vaner er, hvor du over tid har erfaret at en særlig måde at gøre noget på, er lettere end noget andet. Derfor fortsætter du, selvom du ved, du ville få det godt af noget andet. Dit problem er reelt, men det påvirker ikke synderligt din livskvalitet, din opfattelse af dit eget værd og din glæde i livet. Du kender en vane ved, at hvis du erstatter den med noget andet, vil du kunne gøre det nye uden større udfordringer. Og hvis du eksempelvis beslutter, at du ikke længere vil spise sukker og søde sager, så kan du håndtere lysten og trangen når den kommer, uden at det giver andre konsekvenser. Her handler det om dét, man også kan kalde motivation. Det vil sig din "evne" til at holde fokus på noget over længere tid, stå igennem, og komme ud på den anden side. Man taler ofte om en periode på 21 dage, så er en vane ændret. Dette mener jeg dog kan variere.


Dulmemekanismer derimod kan du IKKE motivere dig ud af. Eller du skal selvfølgelig have en lyst til en forandring. Men her hjælper det ikke, at kigge på selve problemet, hvis det drejer sig om maden. For jo mere kontrol du forsøger at tvinge igennem, jo større vil dit problem med maden blive. Her er det altså lige modsat. Dermed ikke sagt, at du ikke godt kan holde en 21 dages plan eller længere. Men så snart du slipper, vil du falde tilbage i det sammen, og du vil ikke nødvendigvis blive gladere. Og du vil formentlig også have faldet i overspisninger undervejs i sit forsøg på at holde en kostplan. Her er maden nemlig et symptom på følelsesmæssige ubalancer.


Kontrollen er altså din løsning på et problem. Et psykisk problem. Fordi du ikke ved, hvordan du skal håndtere og navigere i dine følelser, vil du opleve, at har det bedst med at have kontrol og styring med alting. Du vil måske trives godt i lister, planer, pakkede kalendere, overblikket over huslige opgaver etc. Alt der handler om at du har kontrol, vil føles rart for dig. Men INGEN mennesker kan holde til at skabe så meget kontrol i deres liv. For livet er ikke til at kontrollere. Vi har brug for noget kontrol, men ikke fuld kontrol. Derfor vil du opleve, at når du mister kontrollen (fx når du sidst på dagen bliver træt), vil korthuset vælte og du vil falde i en overspisning.


Du kan også genkende dulmeri ved, at du kan have svært ved at sidde ned og slappe af, uden du laver noget. Du vil tage telefonen frem, eller tænde tv'et samtidig med eller du vil få lyst til straks at skulle gøre noget. Det med at sidde og slappe af uden stimuli, er svært for dig. Dette er fordi du har en stor indre uro af følelse, du ikke kan håndtere (derfor kontrollerer du for ikke at mærke dem). Og når så du ikke længere kan holde kontrollen, er du nødt til at bruge maden til at kunne falde til ro og slappe af.


Du kan altså ikke bare beslutte dig for, at du vil stoppe med at spise slik og sukker eksempelvis. For det er en afhængighed. En selvmedicinering. Og hvis du fjerner din "medicin", vil du mærke ALT det ubehagelige. Du skal udstå den der voldsomme rastløshed, trang, tankemylder, uden at have værktøjer til at komme ud af den. Og du har ingen garanti for, om den aftager.

Du kender det måske, hvis du har prøvet at udskyde trangen til at overspise ved at gå en tur. Nogle gange hjælper det at gå en tur. Andre gange er trangen der fortsat, når du kommer hjem igen. Du har brug for dit fix. Hvad skal du vælge?

Hvis du kender dig bedst i, at det er en vane, du bøvler med, tænker jeg en coach med fokus på træning og kostomlægning er super godt. For der vil du kunne håndtere de følelser der måtte komme, når du får lyst til noget andet at spise, end det der står på din kostplan (eller hvordan det nu er bygget op). Du mærker måske der kommer en burde/burde ikke tanke, og måske mærker du også en indre uro. Men du kan håndtere den, uden at skulle dulme.

Hvis du derimod genkender dig bedst i dulmeriet, så vil penge til en coach med fokus på træning, kost og livsstil være penge ud af vinduet. Og endnu værre vil det være, at du vil få endnu et nederlag i ikke at lykkes, som måske kan forværre dine symptomer. Her skal du i stedet have bearbejdet de følelsesmæssige traumer eller ubalancer der gør, at du får brug for maden til at dulme. Det er selvværdsarbejde. Ikke at du skal stå og kigge dig selv i spejlet og sige at du er god nok. Det hjælper ikke på dette plan. Derimod skal du lære at opdage, hvor du prioriterer andre menneskers behov over dine egne og ændre på det, så dine behov også bliver vigtige. Det handler om grænser og om at turde vælge sig selv først. Det kan give en masse følelsesmæssige udfordringer indeni dig, som du skal lære at håndtere.


Alt dette lærer jeg dig på mit kursus OverspisningsFRI™. Her får du step by step hele metoden til, hvordan du bliver overspisningsfri. Du kan læse mere om det her. Hvis du vil lære al psykologien bag og få de professionnelle værktøjer til at komme det til livs, så er der netop nu mulighed for at komme med på uddannelsen til Overspisnings- og selvværdscoach. Her bliver du ekspert på overspisning og spiseforstyrrelser og du vil efterfølgende have alle værktøjerne til at kunne hjælpe dig selv og andre fri ❤️


Så hvis ikke du skal igang med et nyt kostomlæsningsforløb, vil jeg klart anbefale dig at dykke ned i den psykologiske tilgang. Investeringer i mit eget sind og helbred har til dato været de bedste penge, jeg nogensinde har brugt! Uanset hvad der passer til dig, vil jeg blot ønske dig pøj pøj oh godt nytår 🥳


Kærlige hilsner

Mette


Mette Fuglsang Larsen - ekspert i overspisning
Mette Fuglsang Larsen, underviser, coach og terapeut



6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page