top of page

Vis din sårbarhed og bliv mere attraktiv

Opdateret: 6. okt. 2018

For et par måneder siden blev jeg præsenteret for den mest fantastiske TEDtalk. Talen blev holdt af psykolog og forsker Brené Brown. Talen hed: "Listening to Shame". Brené ramte noget i mig, noget meget essentielt. Hun ramte lige ned i det mest sårbare punkt jeg havde - nemlig alt det jeg skammer mig over og gemmer væk (bevidst som ubevidst).


Men hvad er egentlig skam og sårbarhed? Hvad skal vi bruge det til? Og hvorfor gør det os mere attraktive, når vi tør kigge på det og stå ved det?


Vi kender det alle. Vi skal rejse os op i en stor forsamling for at sige noget. Der bliver helt stille. Alles opmærksomhed rettes mod dig. Det er nu. Du skal sige noget klogt. Sige noget de andre synes er værd at lytte til.  Sige noget der får de andre til at nikke anerkendende. Vi bliver nervøse. Vi koldsveder. Vi bliver tør i munden. Vi bliver usikre. Usikre på om vi nu er gode nok. For hvad nu, hvis de andre ikke finder os interessant? Hvad nu hvis vi laver fejl og siger noget forkert? Hvad nu hvis....?


Vi er mange som væmmes ved ovenstående. Vi vil for enhver pris forsøge at undgå sådanne situationer. Situationer hvor vi blotter os overfor andre. Hvor vi stiller os sårbart. Vi stiller os dér, hvor alle andre kan tillade sig, at have en mening om os og vores præstation. Men hvorfor er det egentlig sådan? Hvorfor er det så svært, at stille sig sårbart, og hvad sker der, når vi ikke tør?

Vis din sårbarhed og bliv mere attraktiv!


Sårbarhed

Sårbarhed er, når vi stiller os til skue for et andet eller andre menneskers blikke. Vi er ude af kontrol med, hvad andre må tænke og mene om os. At miste kontrollen er ikke rart. Af samme årsag vælger mange mennesker aldrig at træde ud på scenen, hvor vi bliver gjort til skue for andre menneskers blikke. Vi er bange for sårbarheden der ligger i det. Vi er bange for at blive bedømt. Bange for at blive set på som et menneske med fejl og mangler. Bange for ikke at være perfekt. Derfor bliver vi på den sikre sti. Vi bliver dér, hvor vi holder os indenfor normen for god adfærd og opførsel. Det modsatte bliver simpelthen for sårbart.  For hvad sker der, når vi bliver ramt i vores sårbarhed? Vi skammer sig! Skammer os over ikke at være perfekt. Skammer os over ikke at være god nok. Skammer os over, at være den vi er. Skam er en meget voldsom følelse, som vi for alt i verden ønsker at undgå. For de som ikke kender til skam, er skam i for store mængder den primære årsag til afhængigheder, depression, vold, mobning, spiseforstyrrelser og selvmord. Skam er med andre ord en heftig sag, som vi med fordel kan lære at håndtere. Modsat kan vi ikke leve uden skam. Skam er også det der gør, at vi kan føle empati for andre mennesker og indgå i relationer.

Skammens konsekvens Når vi mennesker i lang tid har undertrygt dele af os selv, i håbet om at opnå perfektion og undertrykke det der er skamfuldt, begynder vores krop at sige fra. Vi oplever det ved stress, hvor vi i lang tid er gået på kompromis med vores egne værdier og normer, for at tilfredsstille andres ønsker og behov. Det samme kan komme til udtryk gennem vores spiseadfærd. Hvis der er skamfulde sider af os selv, vi i lang tid har undertrygt, kan vi bruge maden som en ventil til at få kroppen tilbage i balance.  Det er derfor vigtigt at få skammen frem i lyset og turde stille sig sårbart. I lyset hæmmes væksten af skam.  Sårbarhedens positive egenskaber

Sårbarheden har mange gode egenskaber. Den er, såvel som skammen, essentiel når vi taler om at udvise empati overfor andre mennesker. Den er grundlæggende i forhold til at opbygge relationer med andre mennesker og den er uundværlig, når vi skal udvikle os selv og den verden vi lever i.


Jeg ser sårbarhed gå så smukt hånd i hånd med mod. Kigger vi på handlingerne i henholdsvis sårbarhed og mod, ligner de hinanden til forveksling. Det handler derfor om måden vi selv tænker om det på. I stedet for at være sårbare, er vi modige. Vi tør vise os som mennesker, også med vores uperfektheder og vi tør skabe dybe relationer til andre, selvom vi kan blive såret. Vi tør at springe derud, hvor vandet er dybt for at lære at svømme. Vi tør. Vi er modige. Vi er sårbare. 


Når vi tør være os, med alt hvad det indebærer, bliver vi så fantastisk lækre i andres øjne. Vi udstråler overskud, selvsikkerhed og får karisma. Vi er både modige og sårbare på samme tid. Vi tør være uperfekte, men vi lykkes med at være os. Det er hér, vi bliver ufattelig attraktive i andres øjne!


Drop det perfekte og spring ud i sårbarheden. Det er hér livet er sjovt!
De kærligste hilsner

Mette 

Sundheds- og Spisepsykologicoach Mette Fuglsang Larsen


Har du spørgsmål til indlægget er du altid velkommen til at stille et spørgsmål i brevkassen, som du finder ved at trykke her.

136 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page